&«دیود نور افشان&» (Light Emitting Diode) یا LED، نوع خاصی از دیودها است که مشخصات الکتریکی بسیار مشابهی با یک دیود پیوند PN دارد. این بدین معنی است که یک LED، جریان را در جهت مستقیم عبور خواهد داد، اما آن را در جهت معکوس سد خواهد کرد.
ال& ای& دی& از یک لایه بسیار نازک از ماده نیمه& رسانا با ناخالصی تقریباً زیاد ساخته شده& و بسته به ماده نیمه& رسانا و مقدار ناخالصی، وقتی بایاس مستقیم شود، یک نور رنگی با طول موج طیفی مشخص ساطع می&کند.
وقتی دیود بایاس مستقیم شود، الکترون&های باند هدایت نیمه& رسانا با حفره&های باند ظرفیت بازترکیب می&شوند و انرژی کافی را برای فوتون&های مولد نور مونوکروماتیک (تک&رنگ) مهیا می&کنند. به دلیل وجود لایه نازک، تعدادی از این فوتون&ها می&توانند از پیوند جدا شوند و یک خروجی نورانی رنگی تولید کنند. پس می&توان گفت که وقتی LED بایاس مستقیم است، انرژی الکتریکی را به انرژی نوری تبدیل می&کند.
ساختار یک LED نسبت به یک دیود عادی بسیار متفاوت است. پیوند PN یک LED از یک رزین اپوکسی پلاستیکی (Plastic Epoxy Resin) شفاف و سخت پوشیده شده است که پوسته یا بدنه&ای به شکل یک نیم&کره را تشکیل می&دهد و از لرزش و شوک LED محافظت می&کند.
برای ثبت سفارش و خرید تابلو های LED دار روی این لینک کلیک کنید.
جالب است بدانید که LED در واقع نور زیادی را منتشر نمی&کند. بدنه رزین اپوکسی LED به گونه&ای ساخته می&شود که فوتون&های نور منتشر شده از آن، به سمت بالا متمرکز شده و مانند یک لنز متمرکز می&شوند. به همین دلیل است که نور خروجی بالای LED درخشان به نظر می&رسد.
۱) اولین و مهم&ترین معیار، طول عمر لامپ&های LED می&باشد لامپ&های LED طول عمری بین ۵۰ هزار تا ۶۰ هزار ساعت دارند. این طول عمر در مقایسه با لامپ&های دیگر بسیار بیشتر است.
۲) بازده نوری(lum/watt): از دیگر مزیتهای لامپ&های LED می&توان به بازده نوری بالای این لامپ&ها اشاره نمود. در حال حاضر لامپ&های LED بازده&ای بین ۷۴ تا ۱۲۰ لومن بر وات را دارا می&باشند و این در حالی است که این مقدار برای لامپ&های رشته&ای ۱۰ تا ۱۵ لومن بر وات، برای لامپ&های کم&مصرف ۴۵ تا ۶۵، برای لامپ&های بخار جیوه ۳۵ تا ۶۰، برای لامپ&های بخار سدیم ۶۰تا ۱۱۰ و برای لامپ&های متال هالید ۷۵ تا ۸۵ لومن بر وات می&باشند. در زیر نمودار مقایسه بازده نوری انواع لامپ&ها آورده شده&است.
۳) Response Time: لامپ&های LED به محض رسیدن ولتاژ به آن&ها روشن می&شوند (کمتر از20us) ولی به عنوان مثال لامپ&های متال هالید زمانی بالغ بر ۵ دقیقه لازم دارند تا به حداکثر نور خود برسند، یعنی لامپ&های LED (پانزده میلیون بار) سریع&تر روشن می&شوند. مشکل دیگر لامپ&های متال هالید این است که اگر این لامپ&ها بیش از ۵ دقیقه روشن باشند گرم می&شوند و بعد از خاموشی دیگر فوراً روشن نمی&شوند. چراکه لامپ گرم&کننده و سنسور داخل لامپ اجازه روشن شدن مجدد لامپ را تا زمانی که لامپ سرد نشود نمی&دهد و حدوداً پس از ۳ دقیقه سنسور اجازه ورود ولتاژ را داده و سپس حدود ۴ تا ۵ دقیقه زمان نیاز است تا به حداکثر تولید نور خود برسد.
بیشتری (یعنی شار نوری بالاتری) دارند. البته این حالت همیشگی نیست و بسیار بستگی به المان&های بکار رفته در هر دو نوع لامپ دارد. فقط در زمانی می&توان گفت که یک لامپ ۱۰ وات LED نور بیشتری از یک لامپ ۱۰ وات کم مصرف دارد که المان&های تشکیل دهنده هر دو لامپ از یک سطح کیفیت برخوردار باشند. همچنین این وضعیت در مورد مقایسه عمر این لامپ&ها نیز صادق است؛ به صورت نامی عنوان می&گردد که طبق اطلاعات مندرج بر روی اغلب لامپ های ایرانی، لامپ LED در حدود 20000 ساعت و لامپ کم مصرف دارای ۸۰۰۰ ساعت طول عمر مفید هستند، اما توجه داشته باشید که طول عمر یک لامپ به عوامل متعددی از جمله محل نصب، دمای محیط، تعداد زمان کلید زنی(خاموش و روشن کردن) آن و... بستگی دارد.
از چندین دهه &قبل، led ها در صنعت الکترونیک استفاده می شده و برای نمایش خاموش یا روشن بودن نمایشگرها به کار می رفته اند. اما در&حال &حاضر led ها می توانند نور را در جهات خاصی متمرکز نمایند. از آنجایی که led ها فاقد پرتوهای مادون سرخ و فرابنفش می باشند، برای سلامت چشم و محیط آسیب رسان نیستند.به همین دلیل ابزار مناسبی جهت زیباسازی شهری و عمومی است.